SannaLundell

Sanna Lundell
"Från årets mamma till Djävulsdansen"
 

Sannas föreläsningar:

Hur vet man att man är medberoende? Finns det någon särskild personlighetstyp som blir medberoende/beroende?

Vägen ut - Hur hjälper man någon? Forskning, egna erfarenheter, vad som händer om man lever i en relation där någon är medberoende.

Vi måste våga prata om det - hur vi tar bort skammen och tabut kring ämnet.

350.000 svenskar uppfyller kriteriet för alkoholberoende. Lägg sedan till spelmissbruk, psykisk ohälsa, sexmissbruk och drogberoende
för att inse vidden av hur många människor som lever nära någon som missbrukar. Ann Söderlund och Sanna Lundell
uppmärksammade ämnet medberoende med den omtalade dokumentärserie "Djävulsdansen" på SVT.

 

Sanna Lundell är journalist, kolumnist, programledare och föreläsare. Hon står inte ut med orättvisor och det driver alla hennes projekt.
Feminism, antirasism, barnrättsfrågor, utsatthet och maktövergrepp är ämnen som hon frekvent återkommer till. Hennes blogg har omkring 30 000 läsare varje vecka.

Sanna Lundell har gjort ett flertal tv-produktioner för TV3, däribland Sanning och konsekvens med Robert Aschberg, Stalkers med Hasse Aro och TV3 Dokumentär.
Hon utsågs till Årets Mamma 2009 av Mama. Hon har även fått Vecko-Revyns utmärkelse Guldpennan 2009. Med Stalkers vann Sanna Kristallen 2013 för Årets fakta- och aktualitetsprogram.

Sanna har studerat religionsvetenskap och islamologi på Uppsala Universitet, och gått på Poppius journalistskola. Som ung drömde hon om att bli utrikeskorrespondent i mellanöstern.
Hon gjorde sin praktik på Amnesty Press, reste till Indien och skrev ett flertal uppskattade reportage om Indiens kastlösa - Daliterna.
Som frilansare har hon arbetat för Mama, M-Magasin, Amelia, Hennes och Aftonbladet. Utöver hästarna är yoga,  resandet, människor, möten med andra kulturer och historia hennes passioner.

Hösten 2014 sändes dokumentärserien Djävulsdansen på SVT. Serien väckte stor uppmärksamhet och blev oerhört sedd, älskad och hyllad. Sanna, Ann Söderlund och Ann-Linn Guillou skapade Djävulsdansen från början till slut och produktionen är kanske det projekt som Sanna är mest stolt över i sin yrkeskarriär.
I tre heltimmesdokumentärer skildrar Sanna och Ann Söderlund de medberoende, de som står vid sidan av en missbrukande anhörig.

I maj 2015 släpptes boken Djävulsdansen - Bli fri från medberoende på Blad by Bladh Förlag. En modern självhjälpsbibel för alla som vill hitta verktyg för att bli goda vårdnadshavare till sig själv trots att de lever nära någon med beroendesjukdomen!

Hästarna är en stor del av Sannas liv. 2013  utbildade hon sig till Natural Horsemanship-instruktör och startade bloggportalen och webmagasinet hästliv.nu.
I våras blev drömmen om ett eget stall sann och portarna till Stall Riksten slogs upp. På Stall Riksten erbjuds kurser i NH och en hästmiljö helt anpassad efter hästarnas naturliga behov.